FAQ
Wij helpen u graag met aanvullende informatie en toelichting. We hebben de antwoorden op veelgestelde vragen alvast voor u op een rijtje gezet.
Is dit traject alleen voor de agrarische sector? Of ook voor niet-agrarische bedrijven met een grote loods?
Is er een vrije keuze wat betreft de energiemaatschappij waaraan de energie wordt geleverd? Of heeft Toekomstdak belang bij bepaalde leveranciers?
Hoe lang blijft de SDE+ subsidie bestaan?
15 jaar
Heeft de SDE++ nog gevolgen voor de huidige aanvraag?
Heeft de SDE++ subsidie gunstigere voorwaarden en is het verstandiger om te wachten?
Het is nog niet bekend hoe de SDE++ subsidie er uit gaat zien, dus hierover kan geen uitspraak worden gedaan. Wat we nu wel weten, is dat met de huidige SDE+ subsidie een zeer rendabele oplossing wordt geboden.
Is er een maximum voor de SDE+ subsidie qua duur en/of bedrag?
Is de onderhouds- / service overeenkomst inbegrepen bij de financiële berekening?
Ja, dat is volledig inbegrepen. Het onderhoud bestaat uit het schoonmaken van de zonnepanelen elke twee jaar. Daarnaast wordt jaarlijks het functioneren van het systeem gecheckt en indien nodig bijgesteld of gerepareerd.
Wat kan ik verwachten met betrekking tot de financiering? Financiert Toekomstdak zelf, is er een vaste andere partij betrokken of helpen jullie bij het verkrijgen van de financiering bij een willekeurige derde partij tegen de meest gunstige voorwaarden?
Wat gebeurt er over 15 jaar met de PV panelen?
Die kunnen worden overgenomen tegen een symbolisch bedrag (bijvoorbeeld € 1,- per paneel) of indien gewenst worden ze van het dak gehaald. De PV panelen zullen na 15 jaar echter nog 80%-90% van het oorspronkelijke vermogen opbrengen. De installatie is na 15 jaar volledig afgelost, dus is het onverstandig om de PV panelen van het dak te laten halen. Deze leveren immers nog steeds veel op.
Wat moet het vermogen van mijn aansluiting zijn en kan dit worden gewijzigd?
Dat is afhankelijk van uw huidige aansluiting. De minimale aansluiting is 3x80A. Indien nodig laten we de aansluiting verzwaren. Dit wordt volledig door Toekomstdak geregeld en hoort bij het concept en is inbegrepen bij de financiering.
Wat als de opbrengst van de PV installatie tegenvalt?
Wij spreken met onze leveranciers een prestatiegarantie af. Dat betekent dat de leveranciers ons (en dus u) compenseren voor tegenvallende opbrengsten, indien dit te wijten is aan onderdelen van het zonnepanelensysteem.
Verder is niet met 100% zekerheid te voorspellen hoe vaak de zon in een jaar schijnt. Wij gaan bij de berekening uit van 950 uur volle zonuren. Het gemiddeld aantal volle zonuren in bijvoorbeeld Noord-Limburg / Oost-Brabant is 1.172 uur. Dit betekent potentieel een aanzienlijke winst, waar Toekomstdak niet vanuit gaat bij de berekeningen, omdat we een veiligheidsmarge aanhouden over de looptijd van 15 jaar. De SDE+ subsidie gaat daarnaast ook uit van 950 volle zonuren.
Natuurlijk hebben wij zeer strenge leveringsvoorwaarden voor onze leveranciers, waaronder strikte garantievoorwaarden van 15 jaar op alle onderdelen van het systeem en 2 jaar op de installatiewerkzaamheden. We hebben zelfs een verzekering die uitkeert als de producent/leverancier niet aan zijn garantieverplichtingen kan voldoen.
Ook hanteren wij een strak onderhouds- en service regime. Met onze leveranciers sluiten wij een goede onderhouds- en serviceovereenkomst die ertoe bijdraagt dat productie nooit langer dan 24 uur stilvalt. Jaarlijks vindt een gedetailleerde inspectie plaats en elke 2 jaar worden de panelen gereinigd.
Wat als de energieprijzen tegenvallen?
U gaat met het project geld verdienen, omdat de zonnepanelen energie opwekken. Deze energie is geld waard. De overheid gaat ervan uit dat energie altijd tenminste 2,5 cent waard is. Deze waarde wordt van de subsidie afgetrokken (bijvoorbeeld 9,9 cent - 2,5 cent = 7,4 cent). De subsidie is in dat geval dus nooit meer dan 7,7 cent.
In de businesscase gaan wij uit van een subsidie voor de komende 15 jaar van 5,8 cent en een marktprijs van 4,1 cent voor stroom. We houden dus een veiligheidsmarge aan bij het berekenen van uw voordeel. Een marktprijs onder de 4,1 cent, maar boven de 2,5 cent zal geen effect hebben op de businesscase, omdat de waarde van de subsidie dan stijgt. Bij een marktprijs van 3 cent is de subsidie bijvoorbeeld 6,9 cent (9,9 cent - 3 cent = 6,9 cent). Wij achten de kans dat de marktprijs voor stroom de komende 10 jaar onder de 2,5 cent zal zakken zeer, zeer klein. De energietransitie zal niet snel genoeg gaan. Over 15 jaar (2034) daarentegen zou de markt weleens anders kunnen zijn. Dat risico is dan weer voor Toekomstdak!
Wat gebeurt er bij schade aan het netwerk?
Indien door graafwerkzaamheden of door overbelasting het openbare net uitvalt en uw systeem niet kan terug leveren, dan hebben we daar allemaal last van. Wij hebben dit niet verzekerd.
Wat gebeurt er wanneer er schade ontstaat aan het zonnepanelen systeem?
De schade aan uw zonnepanelensysteem inclusief de bekabeling op het terrein is gedekt door onze verzekering. Productieverlies wordt vergoed. Er is dekking voor orkanen, hagelbuien, overstromingen, blikseminslagen, maar ook voor operationele fouten (onhandig dan wel nalatig). Het aantal kWh waar we mee rekenen in de businesscase is daarmee reëel.
Wat gebeurt er wanneer schade ontstaat aan mijn bedrijf, bijvoorbeeld tijdens de installatiewerkzaamheden?
Wij hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die wij veroorzaken als we de installatie aanleggen en natuurlijk schade die het systeem veroorzaakt tijdens het gebruik de komende 15 jaar. De dekking betreft zowel de opstallen als ook de inhoud daarvan.
Waarom kan ik bij Toekomstdak mijn financiering wel rondkrijgen en bij de bank niet?
Heeft de financiering bij Toekomstdak consequenties voor mijn positie bij mijn huisbank?
In principe niet. Als zekerheid bij het project zal Toekomstdak een opstalrecht willen vestigen waar de zonne-energie installatie onder komt te vallen. Voor het vestigen van dit opstalrecht moeten bestaande hypotheekverschaffers toestemming verlenen aan een rangwisseling met betrekking tot hetgeen onder het opstalrecht valt. De reden hiervan is dat indien het pand waar de PV-installatie op wordt gemonteerd binnen de periode van 15 jaar wordt verkocht, dat de installatie en het contract met Toekomstdak (waarin de rente en aflossing zijn geregeld) verplicht worden mee verkocht. Uw huidige hypotheekverstrekker zal hier over het algemeen weinig problemen mee hebben, omdat de waarde van het pand ook zal stijgen door de installatie.
Kan ik ook een deel zelf financieren?
Aanvraagformulier
Heeft u interesse in een van onze concepten en bent u benieuwd hoe dit in uw specifieke situatie uitpakt? Wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Contact
Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Wij staan u graag te woord.